Čím chceš byť, keď budeš veľká?

Určite ste túto otázku už neraz položili svojej dcére, vnučke, neteri alebo susedke. A určite ste dostali množstvo rozličných odpovedí. Budem hádať: najčastejšie to bola učiteľka, lekárka, kaderníčka alebo modelka.

 

Niet sa čo čudovať. Hoci ženy získali u nás volebné právo pred 90. rokmi, medzi 17 prezidentmi a 33 predsedami vlády ČSR respektíve Slovenskej republiky nebola ani jedna žena. A to napriek tomu, že formálne majú ženy u nás zabezpečené rovnoprávne postavenie už desaťročia a podľa štatistík majú dokonca vyššie priemerné vzdelanie.

 

Nie, netvrdím, že Ivetu Radičovú treba voliť len preto, že ona ňou je. Je mnoho dobrých dôvodov, prečo by sme mali 4. apríla urobiť krížik práve pri jej mene a takmer všetky už boli povedané. Chcem ale poukázať na to, čo môže priniesť jej zvolenie pre naše dcéry.

 

Každé dieťa potrebuje vzor. Nie náhodou sa chlapci hrajú na astronautov, bádateľov a prezidentov a nie náhodou potom lietajú do vesmíru, dostávajú Nobelove ceny za fyziku a stoja na čele štátov. A dievčatá? Tie sa hrajú na modelky, učiteľky či lekárky a s obdivným pohľadom sledujú silikónom vylepšené celebrity a misky, ktorých belobou žiariace úsmevy a dokonalé telá sa na ne valia z médií. To majú byť ich vzory? Tie dievčatá nikdy u nás nevideli astronautku či prezidentku a  preto si myslia, že ani ony o takom niečom nemôžu ani snívať. Že pre nich sú tieto méty privysoké. Presne tak, ako si to donedávna mysleli černošské deti v USA. Je skvelé, že tie už dnes majú svoj vzor, ktorý im dokazuje opak.

 

Ak Amerika dokázala urobiť prelom v histórii a zvoliť za prezidenta černocha, my máme podobnú šancu. Ak zvolíme do prezidentského kresla Ivetu Radičovú, naše dcéry budú mať aj iný vzor. Budú vidieť a vedieť, že aj ony môžu byť prezidentkami, že aj ony môžu snívať a siahnuť na hviezdy.

 

4. apríla môžeme zmeniť nielen históriu, ale i budúcnosť. Môžeme dokázať, že naša krajina dozrela a je naozaj demokratickou, takou, kde majú schopní ľudia príležitosť dosiahnuť najvyššie méty bez ohľadu na to, či sa narodili ako muž alebo žena.

 

Každé dieťa potrebuje vzor… preto ak nemáte dôvod, prečo voliť Ivetu Radičovú, urobte to kvôli svojej dcére. Ukážte jej, že keď bude veľká, môže byť čímkoľvek … hoc aj  prezidentkou.

 

písané pre projekt IVO, www.ivo.sk

,

  1. Pridaj komentár

Pridaj komentár