Putinova svätá aliancia (nielen) za rodinu III. (Quo vadis, Slovensko?)

To naše malebné Slovensko sa nám za posledný rok – dva podstatne zmenilo; z driemajúcej krajinky idylických scenérií s pasúcimi sa ovečkami začala spoločnosť spolu s bryndzovými haluškami a lacným vínom nasávať pod povrchom rezonujúce prúdy nenávistnej antisemitistickej, xenofóbnej a homofóbnej propagandy.

Jej výsledkom sú účelovo vytvorené militarizované skupiny chlapcov s vymytým mozgom ochotné plniť na rozkaz takmer čokoľvek, ale aj časť verejnosti sfanatizovaná konšpiračnými teóriami a strašením v kostoloch. Treba povedať, že takého vehementné šírenie konšpirácií je priam geniálna stratégia; buď im ľudia uveria a máte ich v hrsti, alebo sa voči nim stanú natoľko odolní, že považujú všetko za konšpiráciu a neuveria už ničomu. Ani keď im donesiete dôkazy takpovediac na tanieri. Je na zamyslenie, či práve toto nie je cieľom slovenských konšpiračných guru. Za akým účelom sýtia verejnosť nezmyslami o chemtrials, čipovaní ľudí, svetovej nadvláde slobodomurárov a Židov či očkovaním spôsobujúcim autizmus, o tom môžeme len špekulovať. Rovnako ako o tom, odkiaľ na to berú peniaze. Cui bono?

Referendum… ale o čom?

Jeden známy publicista napísal vo svojom statuse o referende, že je to „sčítanie Putinových užitočných idiotov na Slovensku“. Možno sa nám to zdá byť prehnané, možno čierny humor pritiahnutý za vlasy. Samotná podstata však až desivo sedí. Pätina ľudí v tejto krajine, oprávnených voliť, je ochotná a schopná uveriť strašeniu demoralizovaným Západom a  hlasovať podľa pokynu, ktorý im dá autorita, v tomto prípade miestny pán farár. Takáto absolútna dôvera a akútny nedostatok kritického zmýšľania nie je – hlavne na Slovensku – nič nové. Vlastne to nemusí byť ani nič negatívne, pokiaľ by sa tie pokyny riadili podstatou kresťanstva – láskou k blížnemu. Pokiaľ by sa pätina obyvateľstva na pokyn začala starať o starých, chorých, odkázaných a chudobných, pomáhať týraným deťom a ženám alebo ochraňovať zeleň a životné prostredie, mohli by sme si len zagratulovať. Problém však nastáva, keď sa namiesto altruizmu používajú kancle na šírenie konšpiračných teórií smerujúcich k nenávisti voči základným civilizačným hodnotám ako sú rešpekt pre ľudské práva, toleranciu, solidaritu a rovnosť všetkých ľudí.

Skutočnosť, že pod šírením tejto nenávisti voči liberálnym hodnotám Európskej únie sa súčasne podprahovo sprostredkováva aj alternatíva – ochrana tradičných hodnôt v Rusku – sa ukazuje stále zreteľnejšie. Slovenské konzervatívne hnutia „za rodinu“ alebo „za život“ sa potichu stali spojencami najradikálnejšej putinovskej propagandistickej mašinérie. A je to v podstate jedno, či to robia vedome alebo len naleteli niekomu silnejšiemu, kto poťahuje nitky v pozadí.

Aliancia za koho?

Aliancia za rodinu mala v referendovej kampani vo svojom homofóbnom ťažení pomerne silnú podporu zo zahraničných kanálov, ktoré som spomínala minule. Či už to bol Svetový kongres rodín (Word Congress of Families) alebo americká Alliance Deffending Freedom (ADF), z ich inicitívnej podpory je zjavné, že na slovenskom referende záležalo viac americkým a ruským konzervatívcom ako našim voličom.

Podporný list ADF pre ústavný súd asi nikoho veci znalého neprekvapil; veď táto organizácia amerických neokonzervatívnych právnikov platí v EÚ ako svoju predĺženú ruku práve slovenských právnikov Rogera Kisku, ale aj Daniela Lipšica, ktorý sa netajil svojimi stykmi k americkým neokonzervatívcom. Kiska a Lipšic majú nakoniec spoločného tútora; kým ten prvý bol u Jána Čarnogurského právnikom , ten druhý mu robil vedúceho kancelárie počas jeho ministrovania. A aby sa kruh uzavrel, treba spomenúť, že počas pôsobenia ministra spravodlivosti Daniela Lipšica mu robil vedúceho kancelárie Anton Chromík. Nakoľko bola teda referendová iniciatíva toho ostatne menovaného jeho vlastnou aktivitou alebo nakoľko len vykonával scenár písaný niekým iným, zostáva nateraz nezodpovedanou otázkou.

Lipšic a Kiska ako advokáti ADF sú pomerne aktívni; vypracovali nielen podpornú analýzu pre slovenské homofóbne referendum, ale aj podpornú analýzu pre obhajobu ruského homofóbneho zákona o „ochrane detí“, ktorý stavia informácie o vzťahoch ľudí rovnakého pohlavia na úroveň pornografie. Zákon je podľa analýzy vraj v poriadku, lebo nie je trestný, nezasahuje do súkromného života ruských občanov, nezavádza žiadne tresty a nakoniec je pod dohľadom Európskeho súdu pre ľudské práva. Pravdupovediac, celá tá „právna analýza“ je iba osočovaním zlých západných médií, ktoré sú voči Rusku tak nespravodlivé a v súvislosti s olympiádou vykresľujú Rusko neoprávnene v zlom svetle. Jedným dychom kritizujú autori aj západné krajiny za vynucovanie antidiskriminačných zákonov v oblasti práv homosexuálov a penalizáciu vlastných občanov za ich nedodržiavanie, ktoré vraj nikomu nevadí. Skrátka, účinný prostriedok na propagandistické účely putinovského Ruska. (Mimochodom, tento Lipšicov postoj vyznieva paradoxne v porovnaní s jeho rétorikou na Slovensku, kde hovorí ako o strategickom partnerovi Slovenska o Ukrajine.)

Očkovanie a juvenilná justícia

Aliancia za rodinu vznikla ako platforma organizácií, z ktorých valná väčšina je priamo založené alebo má priame prepojenie na cirkev, najmä katolícku. Popri všetkých tých skautíkoch, diecéznych pastoračných centrách a cirkevných školách je v AZR aj Iniciatíva za uvedomenie si rizika očkovania. Jej hlavná – a mediálne jediná známa – predstaviteľka je Iva Vranská Rojková, manželka pesničkára blízkeho Mariánovi Kotlebovi.

Táto pani patrí k najvýraznejším hlasom nielen proti povinnému očkovaniu, ale aj proti „juvenilnej justícii“. Je iniciátorkou niekoľkých hromadných pripomienok k zákonom alebo ratifikácii medzinárodných dohovorov, ktoré s obľubou využíva na strašenie pred „rodinnými tragédiami“ v západných krajinách: „Obávame sa, že ak sa prijme tzv. medzinárodný dohovor o násilí páchanom na ženách, t.j. zákaz akýchkoľvek telesných trestov, tak pre výchovné capnutie po zadku sa na podnet pediatra môžu v budúcnosti začať spúšťať procesy s prvkami juvenilnej justície – t.j. s odoberaním rodičovských práv – aké už vidíme v mnohých štátoch na Západe, s obrovskými rodinnými tragédiami.“

Spolu s exkomunikovanými kňazmi z RKC zo Spoločenstva Vasila Blaženého

je táto pani obľúbeným hosťom v Slobodnom vysielači, ktorý svojou protieurópskou a  protiamerickou rétorikou patrí k hlásnym trúbam ruskej propagandy na Slovensku. Nič nepochopiteľné… ako som ukázala v minulom článku, strašidlo juvenilnej justície sa dovalilo na Slovensko práve z Ruska, za výdatnej podpory radikálnych náboženských predstaviteľov ako je Ukrajinská pravoverná gréckokatolícka cirkev a ňou ustanovený samozvaný Ukrajinský byzantský patriarchát, Spoločenstvo svätého Jozefa, Magnificat Antona Seleckého a – čo asi neprekvapuje – Sergej Chelemendik. To sú tie organizácie, ktoré sú aspoň identifikovateľné. Najväčšiu prácu – resp. demagógiu – však šíria anonymné weby ako www.stopautogenocide.sk, pričom majiteľ tejto domény má výrazne ruské meno Igor Jurky a pre google je inak neznámy. FB stránka Stop juvenilnej justícii je zas administrovaná človekom s menom Voloďa. Náhoda? Sotva… najmä keď si pozrieme, že mnohé z nich čerpajú z konšpiračnej stránky http://leva-net.webnode.cz/, ktorá ako jedna z prvých začala šíriť juvenilnú demagógiu prevzatými ruskými správami. Pred pár dňami sa na tejto stránke objavil rozhovor s Irinou Bergset, ktorá stojí s výdatnou pomocou ruskej propagandistickej mašinérie za týmto novodobým strašidlom „juvenilnej justície“. (Ak sa vám podarí prečítať rozhovor do konca, je k dispozícii tu. Mne sa to nepodarilo.)

Skutočnosť, že právnu analýzu pre antivakcinačné inciatívy vypracoval dobre známy advokát Anton Chromík, len dokresľuje celý obraz. Rovnako ako fakt, že pani Vránska Rojková sa zúčastnila minuloročného kongresu veľkých rodín v Moskve (viac v minulom článku, zoznam hostí tu). Hlavnými donormi tejto udalosti vysokej propagandistickej hodnoty boli ruský oligarchovia Yakunin a Malofeev, prezývaný aj Putinov Sörös. Obaja sú Putinovi blízki a kvôli otvorenej podpore separatistických skupín na Ukrajine je ten prvý na zozname neželaných osôb v USA a Austrálii a ten druhý aj v EÚ.

Za akým účelom bola na túto konferenciu v Moskve pozvaná práve hlavná propagandistka juvenilnej justície na Slovensku, zostáva zatiaľ na našej fantázii.

Prichádza Antichrist

„Na Rusku sa dnes napĺňajú slová mnícha Laurencia, ktorý predpovedal Rusku a slovanským národom, že budú ako posledné odolávať vplyvu Antikrista, ktorý podľa Písma príde ako globálny mierotvorca,“ nechala sa nedávno počuť jedna z hviezd slovenskej prolife scény Jana Ray Tutková (mimochodom, ako si môže hlboko veriaca žena dovoliť takú feministickú zvrátenosť a používať naďalej svoje dievčenské meno?) Tutková v tom má jasno rovnako ako Putin – Západ je diabol a spása prichádza z východu. A nie je sama.

Ani Fórum života sa nikdy netajilo pozitívnym vnímaním putinovskej homofóbnej a mizogýnnej politiky. V septembri 2013, keď Moskva prijala zákon o „na ochranu detí pred informáciami, ktoré by mohli narušiť ich zdravie a rozvoj“ (teda pred informáciami o právach LGBTI ľudí), poponáhľalo sa Fórum života vydať správu o podpore tomuto zákonu organizáciami z 33 krajín sveta. „Rusko chráni prirodzené a univerzálne uznávané ľudské práva proti umelým a vymysleným “hodnotám” agresívne presadzovaným v mnohých moderných spoločnostiach“, cituje sa zo stanoviska na stránke tejto kresťansky orientovanej organizácie. Rovnako pozitívne hodnotili vo Fóre života ruský zákon o zákaze reklamy na interrupcie.

Zlatým klincom príspevku Fóra života ku geopolitickej destabilizácii Slovenska je nateraz pozvanie predstaviteľa ruského prolife hnutia Alexeja Komova na Slovensko. Komov nie je len

tak nejaký „aktivista“. Je to prominentný člen úzkej skupiny putinovej „aliancie za rodinu“, ktorá pripravovala svetový kongres veľkých rodín. Do nej patria už spomínané mená Malofeev, manželia Yakuninovci, ruský patriarcha Smirnov a podpredsedníčka Dumy Elena Mizunina, ktorá stála nielen za oboma zákonmi proti homosexuálom, ale aj za zákonom umožňujúcim anexiu iných území k Rusku bez súhlasu ich vlád. Mizunina je taktiež na zozname neželaných osôb v EÚ a Komov je jediný z nich mimo štruktúr cirkví, ktorý sa môže pohybovať v rámci EÚ. A treba povedať, že to aj horlivo využíva. Lepšie povedané, využíva ho propagandistická mašinéria Moskvy na infiltrovanie do prolife a nacionalistických hnutí a na regrutovanie spojencov spomedzi nich.

„… súčasný rozpad rodiny (je) plánovaný slobodomurármi a ich snahou o svetovládu, kvôli ktorej potrebujú atomizovať a vykoreniť ľudí, ktorí sa tak nechajú ľahšie zotročiť. Snažia sa rozložiť národné štáty, tradičné rodiny a hodnoty a preto vymysleli projekt nadnárodnej Európskej únie a ideológiu „homosexualizmu“ a multikulturalizmu“… nie, to nie je citát z časopisu Zem a vek. Toto píšu o Komovovi české Lidovky. Úroveň proruskej propagandy, založenej na účelovom prekrúcaní faktov, sa dá dobre posúdiť z vystúpenia Komova v Prahe. Dozviete sa napríklad, že za októbrovú revolúciu v 1917 vlastne nemôžu Rusi, ale lotyšskí strelci, že feministky a snažia vytvoriť bezpohlavného človeka – cyborga.

Mimochodom, tvrdenia o tom, že je vyslancom WCF pri OSN zaváňa tiež účelovým klamstvom. WCF je síce bohatá, ale stále len mimovládna organizácia a ako taká nemá v OSN vyslanca. WFC nepatrí do skupiny nadnárodných MVO, ktoré majú pri OSN permanentnú kanceláriu a štatút pozorovateľa, dokonca nie je vôbec uvedená na zozname MVO na stránke OSN. WCF síce môže Komova vysielať do OSN – rovnako ako tisícky iných organizácií-, aby z balkóna pozoroval dianie, ale „vyslancom pri OSN“ preto tento pán ešte zďaleka ešte nie je.

Samotný fakt, že predstaviteľ mimovládky chodí po svete a chváli vlastnú vládu, je podozrivý samo o sebe… normálne sú aktivisti zásadne kritickí a plnia úlohu strážnych psov (watchdog). Nie však Komov. Jediné, čo kritizuje on, je akýkoľvek náznak kritiky z radov občianskej spoločnosti voči vláde: „V našom vedení a v ultraliberálnych elitách ešte existujú menšie skupiny osôb, ktoré za finančnej podpory zo strany Američanov sabotujú plnenie rozhodnutí vlády v oblasti realizácie Putinových reforiem, ktoré sú založené na kresťanskej tradícii. Ja verím, že vďaka výmene generácií prídu noví ľudia, ktorí podporia nášho vodcu a dovedú začatú cestu k slobode do konca.“ Nemáte pocit déjà vu?

Fórum života uverejnilo s Komovom rozhovor, ktorý je ako z veľkej knihy propagandy. Rovnako dostal priestor v rádii Lumen. Upútavka na vystúpenie tohto Putinovho politruka na Slovensku sa objavila na mnohých kresťanských weboch, vrátane stránky KBS. Komov sa stretol nielen s horlivými prolife aktivistami, ale aj predstavitemi KDH a – ako inak – Jánom Čarnogurským. Skutočnosť, že Komov je vrcholový predstaviteľ Nadácie Vasilija Veľkého, ktorej majiteľ Malofeev je na sankčnom zozname EÚ, sa pohybuje po našom parlamente a fotí s poslancami, zrejme predstaviteľov KDH nijako neirituje. Antichrist je pre nich predsa len väčšia hrozba ako vojenský konflikt na Ukrajine a destabilizácia celého regiónu. A účel podľa vatikánskej politiky predsa vždy svätil prostriedky… a to zaručene konšpiračná teória nie je.

(písané pre jetotak.sk pod menom Anna Göldi)